Bohemia chips

Kvalita Bohemiachips

Něco z historie brambor

Jak vznikly první chipsy

Bohemia garance kvality

Jak se vyrábí chipsy Bohemia

Bohemia jsou s Vámi přes 30 let

Něco z historie brambor

Příběh o nenápadné hlíze, která doplula z Jižní Ameriky až do Evropy.

Na téma, jak brambora překonala oceán, existuje řada historek. V jedné z nejznámějších se o pointu zasloužili slavní mořeplavci alžbětinské doby, kteří ze svých cest údajně přivezli sazenici brambory darem královně Alžbětě I.

Když pak kuchař, který takovou rostlinu nikdy neviděl, připravil z její natě nepříliš chutný salát, královna novou delikatesou nijak zvlášť nadšena nebyla. Teprve jeden z mořeplavců osazenstvu kuchyně vysvětlil, že k přípravě pokrmů jsou vhodné pouze hlízy.

Mohlo to být ale klidně úplně jinak…

Mnohem pravděpodobnější je varianta, že brambory do Evropy přivezli Španělé, kteří po dobytí incké říše v první polovině 16. století dovezli mimo zlata a stříbra i mnohé cizokrajné rostliny.

Brambory se zprvu prodávaly na trzích jako cizokrajná lahůdka a lidé je jedli jen při výjimečných příležitostech. Konzumovaly se také jen na sladko, sypané cukrem a skořicí. K nám se první brambory zakutálely z Braniborska, jejich název ale asi tenkrát někdo pěkně zkomolil, a proto dnes „erteple“ nazýváme brambory, přitom to mohly klidně být branibory.

Jak vznikly první chipsy

Na začátku byla kuchařova odplata.

První bramborové chipsy připravil kuchař indiánského původu, který se jmenoval George Crum a pracoval v jednom elegantním hotelu v Saratoga Springs, ve státě New York. Kuchaře rozčílil zákazník, který si objednal opečené brambory a následně je nechal kuchaři vrátit.

Oním strávníkem byl Cornelius Vanderbilt, král železnic a očividně rozmazlený host, protože si stěžoval, že jeho opečené brambory nejsou nakrájeny na dostatečně tenké plátky, a několikrát je kuchyni vrátil.

Když už toho měl kuchař právě dost, rozhodl se, že obtížnému hostovi zavaří. S velkou obratností nakrájel brambory na tenounké plátky a smažil je kratičce ve velmi horkém tuku, až byly křupavé a zlatavě hnědé. Jeho tenké křupavé lupínky měly ohromný úspěch!

Bohemia garance kvality

Výběr a krájení brambor.

Chipsy Bohemia se vyrábějí v obci Choustník v jižních Čechách. Základem jejich výroby je výběr nejvhodnějších odrůd brambor. Experti dohlížejí na zabezpečení nákupu a množení vhodných odrůd a zároveň u dodavatelů brambor kontrolují vše od výsadby až po sklizeň. Brambory určené pro výrobu produktů značky Bohemia musí splňovat nejvyšší nároky stanovené současnými normami.

V České republice se pěstuje přibližně 130 druhů brambor. Pouze 10 – 15 odrůd je vhodných k výrobě chipsů. K nejdůležitějším parametrům při výběru brambor patří obsah škrobu, velikost, pravidelnost a tvar. Dále obsah barvotvorných látek (zejména cukrů a aminokyselin) a náchylnost (odolnost) vůči mechanickému poškození.

Brambory, které se v Intersnacku zpracovávají, jsou českého původu. Rané z Polabí a jižní Moravy, pozdní, vhodné na uskladnění, z Táborska, Pelhřimovska, Žďárska a Jindřichohradecka.

Jak se vyrábí chipsy Bohemia

Stačí pouze tři ingredience.

Všechno začíná u těch nejkvalitnějších českých brambor. K výrobě chipsů je totiž vhodných pouze 10 - 15 odrůd, které vykupujeme od českých zemědělců a jejichž kvalita je pečlivě kontrolována.

Chipsy Bohemia připravujeme pouze na 100% slunečnicovém oleji, známým také pod zkratkou HOSO (high oleic sunflower oil). A právě díky vysokému podílu více nenasycených mastných kyselin má slunečnicový olej příznivější účinek pro naše zdraví.

Více nenasycené mastné kyseliny napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a proto mají významnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Lidský organismus si neumí tyto kyseliny vytvořit sám a musíme je tak přijímat ve stravě (slunečnicový olej, rybí tuk, apod.). Při šetrném způsobu fritování jsou tyto výhody slunečnicového oleje při výrobě chipsů Bohemia zachovány.

Jeden sáček Bohemia Chips Horská sůl 77 g obsahuje 1,3 - 1,5 % soli, což odpovídá cca 1 g soli. Při tomto množství soli nejlépe vynikne harmonie chuti těchto chipsů. Ačkoli se to nezdá, stejná koncentrace soli je např. v krajíci chleba.

Bohemia jsou s Vámi přes 30 let

Chipsy v Čechách navzdory socialismu.

Bramborové chipsy se u nás začaly vyrábět v roce 1982 díky myšlence Františka Jaroše. Cílem bylo lépe komerčně využít potenciál jihočeských úrodných polí, v té době odvážný počin.

První sadba nových brambor, vhodných pro výrobu chipsů, byla do Čech přivezena ze zahraničí v podstatě ilegálně. Díky spolupráci národního podniku Zelenina a zemědělského družstva Zeus v jihočeském Choustníku vznikl výrobek západního střihu s názvem Bohemia Chips.

Výrobna v Choustníku produkovala okolo 200 kg chipsů za hodinu (méně než desetina dnešní kapacity). Novinka s názvem Bohemia Chips v červenožlutém obalu s okénkem se prodávala v obchodech Ovoce – Zelenina. Chipsy se staly okamžitě hitem. K dostání byly prakticky jen před Vánoci a šlo o podpultové zboží.

V letech 1992 a 1997 začala skutečná expanze výroby. Nyní vyrábíme tři řady chipsů (Bohemia Chips, Bohemia Vroubkované a Bohemia Tradiční české brambůrky) různých tvarů a příchutí.

Značka Bohemia si od počátku zakládá na kvalitě vstupních surovin – brambor. Je aktivním členem Bramborářského svazu a spolupracuje s více než 40 dodavateli brambor nejen z jižních Čech, ale také Vysočiny a jižní Moravy. Roční objem zpracování brambor dosahuje 60 000 tun. Denně se zpracuje až 150 tun brambor a vyrobí 450 000 ks balení Bohemia Chips.