Bohemia Chips

Co o nás možná ještě nevíte

Bohemia

To je láska k poctivé a tradiční chuti. Pokaždé s Vámi, když si vychutnáváte chvíle s lidmi, které máme rádi. Pečlivě vybíráme ty nejlepší suroviny a měníme je v křupavou radost. Každý den totiž přináší okamžiky, ze kterých je třeba se společně radovat.

Něco z historie brambor

Příběh o nenápadné hlíze, která doplula z Jižní Ameriky až do Evropy.

Na téma, jak brambora překonala oceán, existuje řada historek. V jedné z nejznámějších se o pointu zasloužili slavní mořeplavci alžbětinské doby, kteří ze svých cest údajně přivezli sazenici brambory darem královně Alžbětě I. Když pak kuchař, který takovou rostlinu nikdy neviděl, připravil z její natě nepříliš chutný salát, královna novou delikatesou nijak zvlášť nadšena nebyla. Teprve jeden z mořeplavců osazenstvu kuchyně vysvětlil, že k přípravě pokrmů jsou vhodné pouze hlízy.

Mohlo to být ale klidně úplně jinak… Mnohem pravděpodobnější je varianta, že brambory do Evropy přivezli Španělé, kteří po dobytí incké říše v první polovině 16. století dovezli mimo zlata a stříbra i mnohé exotické rostliny. Brambory se zprvu prodávaly na trzích jako cizokrajná lahůdka a lidé je jedli jen při výjimečných příležitostech. Konzumovaly se jen na sladko, sypané cukrem a skořicí. K nám se první brambory zakutálely z Braniborska, jejich název ale asi tenkrát někdo pěkně zkomolil. Proto dnes „erteplím“ říkáme brambory, i když to mohly být klidně branibory.

Jak vznikly první chipsy

Na začátku byla kuchařova odplata.

První bramborové chipsy připravil kuchař indiánského původu, který se jmenoval George Crum a pracoval v jednom elegantním hotelu v Saratoga Springs, ve státě New York. Kuchaře rozčílil zákazník, který si objednal opečené brambory a následně je nechal kuchaři vrátit.

Oním strávníkem byl Cornelius Vanderbilt, král železnic a očividně rozmazlený host, protože si opakovaně stěžoval, že jeho opečené brambory nejsou nakrájeny na dostatečně tenké plátky. Když už toho měl kuchař dost, rozhodl se, že obtížnému hostovi ukáže. S velkou obratností nakrájel brambory na tenounké plátky a smažil je kratičce ve velmi horkém tuku, až byly křupavé a zlatavě hnědé. A co se nestalo – jeho tenké křupavé lupínky měly ohromný úspěch!

Bohemia garance kvality

Výběr a krájení brambor.

Brambůrky Bohemia se rodí v obci Choustník v jižních Čechách. Základem jejich výroby je výběr nejvhodnějších odrůd brambor. Nejčastěji využívanými odrůdami jsou Kiebitz a Lady Claire, které mají ideální obsah škorobu, velikost a tvar. Nenechte se zmást jejich exotickými názvy – odrůdy pro křupavé brambůrky s poctivou chutí pěstujeme v české hlíně a českém podnebí.

Absolutní většina brambor pochází od českých farmářů, zemědělských podniků i soukromých zemědělců. Nejvíce používáme brambory z jižních Čech a Vysočiny, dále pak ze středních Čech, Polabí a jižní Moravy. Každou brambůrku známe v již od sazeničky, a tak víme, že má perfektní vlastnosti pro výrobu Bohemia Chipsů.

Jak se vyrábí
chipsy Bohemia

Stačí pouze tři ingredience.

Všechno začíná u těch nejkvalitnějších českých brambor. Pro výrobu chipsů se hodí jen 10–15 odrůd, které vykupujeme od českých zemědělců a jejichž kvalita je pečlivě kontrolována.

Brambůrky Bohemia připravujeme pouze na 100% slunečnicovém oleji HOSO (High Oleic Sunflower Oil), nejjemnějším, který lze ze slunečnicových semínek získat. Díky vysokému podílu polynenasycených mastných kyselin je zdravější než olej palmový. Nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a proto hrají významnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky šetrnému způsobu přípravy při výrobě chipsů Bohemia jsou výhody slunečnicového oleje zachovány.

Jeden sáček Bohemia Chips Horská sůl 77 g obsahuje 1,3–1,5 % soli, což odpovídá cca 1 g soli. Při tomto množství nejlépe vynikne harmonie chuti chipsů. I když se to možná nezdá, stejná koncentrace soli je např. v krajíci chleba. Při procesu výroby neustále ladíme každý krok, abychom dosáhli dokonalých brambůrků.

Od syrové brambory k výbornému brambůrku to v naší továrně pod hradem Choustník v jižních Čechách trvá třicet minut. A během téhle půlhodiny brambory prochází mnoha pečlivě vyladěnými kroky, které zahrnují mytí, loupání, krájení, smažení a samozřejmě neustálou kontrolu kvality na každém kroku.

Bohemia jsou s Vámi
přes 30 let

Chipsy v Čechách navzdory socialismu.

Bramborové chipsy se u nás začaly vyrábět v roce 1982 díky myšlence Františka Jaroše. Cílem bylo lépe komerčně využít potenciál jihočeských úrodných polí, v té době odvážný počin. První sadba nových brambor, vhodných pro výrobu chipsů, byla do Čech přivezena ze zahraničí v podstatě ilegálně. Díky spolupráci zemědělského družstva Choustník a Zelenina s.p., České Budějovice byla postavena výrobna, zahájena produkce výrobku západního typu s názvem Bohemia Chips.

Výrobna v Choustníku produkovala okolo 200 kg chipsů za hodinu (méně než desetina dnešní kapacity). Novinka s názvem Bohemia Chips v červenožlutém obalu s okénkem se prodávala v obchodech Ovoce – Zelenina. Chipsy se staly okamžitě hitem. K dostání byly prakticky jen před Vánoci a šlo o podpultové zboží. K významnému navýšení výroby v choustnickém závodě došlo v letech 1992 a 1997.

Dnes náš výrobní program zahrnuje čtyři řady chipsů různých tvarů a příchutí (Bohemia Chips, Bohemia Vroubky, Bohemia Vruby a Bohemia Kotlíkové). Značka Bohemia si od počátku zakládá na kvalitě vstupních surovin – brambor. Je aktivním členem Bramborářského svazu a spolupracuje s více než 40 dodavateli brambor nejen z jižních Čech, ale také Vysočiny a jižní Moravy.
Roční objem zpracování brambor dosahuje 45 000 tun.